2014-2

Reisverslag Reis 2 - 17 t/m 25 januari 2014

Hieronder staat het reisverslag van reis 2. Op vrijdag 17 januari 2014 is reis 1 uit Nederland vertrokken en op zaterdag 25 januari 2014 keert deze reis terug in Nederland.

Het reisverslag van de hand van Bart van Oort, reisleider van reis 2, beschrijft van dag tot dag wat de groep beleeft heeft in Oostenrijk.
 
 

Nieuw: Gastenboek

Helemaal onder aan de pagina (of klik hier) staat het gastenboek van Reis 2, nu kun je dus niet alleen meelezen thuis maar ook je reactie op de verhalen of foto's geven!
 

Dag 8 - Zaterdag 25 januari

Gisterenavond om 20.00 uur vertrokken we uit Hüttau. Na een zeer voorspoedige busreis arriveerden we vanochtend rond 7.15 uur bij het Campanile Hotel in Zevenaar voor het afsluitende ontbijtbuffet. Om 8.30 uur werden daar de eerste deelnemers en begeleiders opgehaald, waarna de rest van het reisgezelschap richting Utrecht vertrok. Daar arriveerden we om 9.30 uur. Tenslotte werd het laatste deel van de groep om 10.30 uur in Numansdorp verwelkomd door de naaste familie.

Zoals ik in het verslag van gisteren al meldde zijn we gelukkig allemaal weer heelhuids in Nederland teruggekeerd. Het was een fantastische reis en heel veel begeleiders en deelnemers hebben al aangegeven volgend jaar weer van de partij te zijn! Een mooi vooruitzicht natuurlijk!!

Voor wie het weten wil: reis 2 vertrekt volgend jaar op vrijdag 16 januari!!

Morgen volgen nog de laatste foto’s, maar dit is voor dit jaar in ieder geval weer het laatste verslag!

Groeten, Bart

 

Dag 7 - Vrijdag 24 januari

Het zit er jammer genoeg weer bijna op! Het is gisterenavond begonnen met sneeuwen en het sneeuwt nog steeds!! Dat betekent wel dat reis 3, die morgenochtend in Hüttau aankomt, de komende week boft! Verse sneeuw!! Dat was ook wel hard nodig trouwens!
Na het ontbijt had iedereen nog tijd om zijn of haar koffers in te pakken en daarna bracht John ons naar Flachau. Vanwege de weersomstandigheden had Daan besloten om met zijn langlaufers te gaan wandelen. Er werd eerst koffie gedronken, toen een stuk gewandeld en daarna had Daan een speurtocht uitgezet. Uiteindelijk belandde het hele gezelschap bij Klause voor een laatste bezoekje.
 
De skiërs gingen met de Achterjet in Flachau naar boven en de meesten hebben toch nog wel een paar afdalingen gedaan. Dit alles ondanks het matige weer: sneeuw en geen bijster goed zicht. Toch was het nog redelijk druk en zaten ook de restaurantjes behoorlijk vol. De skiërs hebben ook nog wat gegeten en gedronken en rond 12.30 uur ging iedereen weer naar beneden, een deel van de groep met de gondel en de rest skiënd.
 
Rond 13.00 uur troffen langlaufers en skiërs elkaar bij Klause, waar we vervolgens over gingen tot het officiële gedeelte van deze week: de medaille uitreiking. Alle deelnemers werden door hun begeleiders toegesproken en kregen daarna hun welverdiende medaille omgehangen. Dit is altijd weer een mooi, waardevol en bijzonder moment als afsluiting van een prachtige week! Het is ook het moment dat een aantal begeleiders het niet droog houdt en hun emoties de vrije loop laat. Na ruim 15 jaar SSO moet ook ik op dit soort momenten een traantje wegpinken! Uiteraard wordt dit officiële gedeelte besloten met het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus!
 
Om 14.00 uur bracht de bus van Huber Reisen ons terug naar het hotel, waar iedereen nu bezig is met het inpakken van de laatste spullen. John is al druk met het inladen van de bagage in de bus. Om 18.00 eten we voor de laatste keer deze week bij Hubert en Birgit en om 20.00 uur vertrekken we dan weer naar Nederland. Als de reis verder goed verloopt zijn we dan om 7.00 uur in Zevenaar voor het afsluitende ontbijtbuffet. 
 
Het was weer een heerlijk ontspannen week, een week ook waarin alles naar volle tevredenheid is verlopen! Er zijn geen gekke dingen gebeurd en iedereen is gelukkig gezond en wel gebleven deze week! Het was weer een voorrecht reisleider te mogen zijn van deze groep deelnemers en begeleiders!! Zoals Rob het eerder deze week al terecht opmerkte: het is een warm bad en het is jammer dat  ja na zo’n week weer afscheid van elkaar moet nemen. 
 
Aan de andere kant is het ook heerlijk om weer naar huis te gaan en familie, vrienden en andere dierbaren weer in de armen te kunnen sluiten. Ik kijk in ieder geval met heel veel plezier en voldoening op deze week terug en wil iedereen die daaraan zijn of haar steentje heeft bijgedragen heel erg bedanken!! Ik hoop dat iedereen volgend jaar weer van de partij zal zijn!
 
Als ik morgen weer thuis ben zullen Heleen en ik nog een aantal foto’s van vandaag uitzoeken en die nog op de site zetten. 
 
Groeten, Bart
 
 

Dag 6 - Donderdag 23 januari

Na de geweldig leuke ‘Ik hou van Holland’ avond van gisteren liep vanochtend toch weer gewoon om 7.00 uur de wekker af. Deze ochtend werden we gewekt door Angelique en Annette, die ervoor zorgden dat we allemaal om 8.00 uur aan de ontbijttafel zaten. Om 9.00 uur vertrokken we naar Flachau met de skiërs en naar Filzmoos met de langlaufers.

De skiërs werden afgezet bij de Space Jet 1 stoeltjeslift en gingen met Space Jet 2 helemaal naar boven. Alleen Annette, Rob en Annebet en Marco, Mien en Roger waren eerst beneden gebleven om op de sleeplift nog wat te oefenen. Boven aangekomen zag het er allemaal prachtig wit uit en omdat de temperaturen net onder nul waren stonden er overal sneeuwkanonnen sneeuw te spuiten. De lucht was strakblauw en de zon scheen uitbundig. Een prachtige dag dus!

Na eerst een paar afdalingen te hebben gedaan gingen we met een groot deel van de groep helemaal naar beneden in Flachau, naar het beginpunt van de Achterjet. Daar hebben we heerlijk op het terras van Klause (normaal gesproken het vaste adresje van onze langlaufers) geluncht. Na de lunch gingen we allemaal weer naar boven met de Achterjet. Toen we vervolgens met de stoeltjeslift helemaal naar boven gingen kwamen we ook Rob, Annette en Annebet tegen…. zonder beugel!! Geweldig om te zien wat Annebet deze week allemaal heeft geleerd van Annette en Rob!

Ook de andere skiërs lieten zich niet onbetuigd. Guus is toch inmiddels bijna 60 jaar, maar skiet zeer rustig en gecontroleerd. Bastian, Roel en Remon hebben ook een prima basistechniek en skiën probleemloos met hun begeleiders mee. Albert heeft de afgelopen drie jaren – sinds hij met de beugel skiet – grote vorderingen gemaakt en is erg enthousiast over de begeleiding door René en Wim. Henk is zondermeer onze beste skiër en er is geen afdaling waarvoor hij zijn hand omdraait. Met Carlo en Dominique heeft hij dit jaar twee zeer goede en betrokken begeleiders tot zijn beschikking. Marco tenslotte boekt ook ieder jaar weer vorderingen, maar hij geniet toch ook vooral van een kopje koffie op zijn tijd of een lekkere versnapering. Met Mien en Roger heeft hij het prima naar zijn zin.

’s Middags werden de omstandigheden wel zwaarder, bovendien was het behoorlijk druk in Flachau. We hebben nog een paar afdalingen gedaan en omdat Roger de camera van Harry had geleend heeft hij alles mooi op de gevoelige plaat kunnen vastleggen.

De langlaufers zijn vandaag in Filzmoos geweest. Ook zij hadden schitterend mooi weer, hebben op een loipe aan het begin van het dorp gelopen en hebben ’s middags in Filzmoos geluncht. De loipe was wel een beetje ijzig, maar dat weerhield onze langlaufers er niet van een flink stuk te gaan langlaufen. 

Ook bij de langlaufers zijn de vorderingen duidelijk waarneembaar, ook bij de langlaufers die al langer met ons meegaan. Na een wat aarzelend begin gaan Bram en Roland zich steeds beter voelen op deze smalle latten. Voor Roland is het pas de eerste keer dat hij erbij is, maar hij gaat zich steeds vrijer voelen! Hij geniet met volle teugen, maar dat is op de foto’s van hem wel te zien!

Ook voor François is het de eerste keer dat hij erbij is, maar hij geniet duidelijk van het wandelen met Wilma en Harry. Vandaag heeft hij zelfs heel even op de langlaufski’s gestaan! Ewout geniet ieder jaar dat hij erbij is en ook hij laat duidelijk merken dat hij het naar zijn zin heeft. Joline en Karin gaan ieder jaar weer een stapje vooruit en hebben duidelijk plezier in het langlaufen. Arjan is onze snelste langlaufer en hij is écht niet bij te houden! Een gezellige jongen die voor iedereen klaar staat! Winfred, Frank, Arno en Arie zijn in hun element en genieten met volle teugen van deze heerlijke week in Oostenrijk. Hetzelfde geldt voor Neeltje, Erik en Henk. Het is altijd weer gezellig dat ze erbij zijn!

We hadden afgesproken dat de langlaufers en de skiërs elkaar om 16.00 uur zouden ontmoeten voor een après ski afspraak bij Klause in Flachau. Dat werd dus nog even een hele gezellige bijeenkomst! Dat betekende wel dat we wat later terug waren in het hotel, maar dat mocht de pret natuurlijk niet drukken! Uiteindelijk zat iedereen keurig om 18.00 uur aan tafel voor alweer een heerlijke maaltijd!

Na de maaltijd was het tijd voor de Bonte Avond, dit jaar gepresenteerd door Peter en Roel. Er trok weer een bonte stoet aan artiesten aan ons voorbij. Verder stond deze Bonte Avond in het teken van het afscheid van René, Mar, Hans en Harry die hadden aangekondigd dat dit hun laatste jaar zou zijn als begeleider van reis 2. De mannen werden speciaal toegezongen door een aantal vrouwelijke begeleiders onder leiding van Mien. Zij hadden een speciaal lied gecomponeerd, een lied dat volgens mij duidelijk ook bedoeld was om de mannen wellicht toch nog op andere gedachten te brengen. Maar of dat gaat lukken……….

Uiteraard ben ik deze vier mannen heel veel dank verschuldigd voor al die jaren dat ze met onze reis zijn meegegaan. Ze zijn van onschatbare waarde geweest voor de reis, als begeleider, als succesnummer tijdens de Bonte Avonden én als mens!! Met Harry heb ik er één van mijn beste vrienden aan overgehouden. Ik vind het jammer dat ze stoppen, maar ik begrijp en respecteer hun besluit! René, Mar, Hans en Harry: BEDANKT VOOR AL DIE MOOIE JAREN!!!

De Bonte Avond was verder een groot succes, maar foto’s zeggen meer dan woorden. Kijk dus vooral naar de foto’s op onze site, al zal het waarschijnlijk tot morgenmiddag duren voordat die foto’s te zien zijn. 

Morgen is alweer onze laatste dag. Wat is het snel gegaan deze week! Op het moment dat ik dit verslag schrijf sneeuwt het! Morgen voor de laatste keer om 7.00 opstaan, om 8.00 uur ontbijten en om 9.30 uur vertrekken voor de laatste dag skiën en langlaufen. Ik ben benieuwd hoe het er morgen uitziet als ik de gordijnen open trek!

Welterusten en tot morgen!

Bart

 

Dag 5 - Woensdag 22 januari (deel 2)

Laat ik met het belangrijkste nieuws van de dag beginnen: Ajax heeft zojuist met 3-1 gewonnen van Feyenoord!! Voor de Ajax fans – en daar ben ik er één van – was dit natuurlijk prachtig nieuws, maar onze Feyenoord fans gingen behoorlijk gedesillusioneerd naar bed. Na de 0-1 hadden de Feyenoord fans nog hoop op een goed resultaat, maar doelpunten van Fischer, Bojan en Serrero verstoorden een Rotterdams feestje. 

Wij werden vanochtend op een wel heel bijzondere manier gewekt door Do en Mien, maar die foto heeft iedereen inmiddels kunnen zien. De leukste en mooiste wekdienst van deze week! Het was vandaag prachtig weer en dat was natuurlijk mooi meegenomen op de dag waarop we onze jaarlijkse arrensledetocht zouden gaan maken. Om 10.00 uur stapten we bij John in de bus voor de rit naar Filzmoos. Daar stonden de wagens en de paarden al klaar. Bovendien was het weer de week van de luchtballonnen. Bij aankomst in Filzmoos zagen we al meerdere ballonnen die opgestegen waren vanaf een weiland in het dorp. Altijd weer een fraai gezicht! 

Met het complete gezelschap gingen we vervolgens naar de Unterhof Alm voor een heerlijke lunch. Omdat het mooi weer was konden we heerlijk buiten in het zonnetje genieten van één van de gerechten die de menukaart te bieden had. Boven bij de Unterhof Alm was overigens ook duidelijk te zien dat er zo langzamerhand wel eens een flinke hoeveelheid sneeuw mag gaan vallen. Ook het gebruikelijke sneeuw(ballen)gevecht mocht natuurlijk niet ontbreken. Rond 13.30 uur gingen we weer terug naar Filzmoos, waarna we met de bus naar Altenmarkt reden. Hier hadden we nog mooi even een uur de tijd om cadeautjes te kopen voor het thuisfront of lekker een kop koffie met gebak te nuttigen in één van de gezellige cafeetjes. 

Het eten was ook vanavond weer prima geregeld! Ik heb er tot nog toe geen klachten over gehoord en er zit ook duidelijk afwisseling in het menu. Hubert heeft het gebrek aan een eigen keuken hartstikke goed opgelost en het eten is zeker niet van een mindere kwaliteit dan in de tijd dat Birgit zelf nog kookte. 

Vanavond hadden we de eerste editie van Ik hou van Holland, georganiseerd door Jacqueline, Joke en Heleen. Zij werden daarbij geassisteerd door Sofietje (Rob), Rosanne (Peter) en Dominique (muziek). De dames hadden van te voren aan iedereen gevraagd iets met de kleur oranje mee te nemen en iedereen had dus inderdaad iets meegenomen!! Zoals jullie aan de foto’s wel kunnen zien werd het een onvergetelijke avond!! Ik wil de dames complimenteren met dit geweldige idee! Volgens mij is dit een concept waar we weer een aantal jaren mee vooruit kunnen!! 

Morgen is weer een gewone ski- en langlaufdag. De skiërs gaan dan naar Flachau en de langlaufers naar Filzmoos. Toen we vanochtend naar Filzmoos reden zagen we vlak voor het dorp een langlaufloipe, die zo op het oog goed begaanbaar lijkt. John zet de langlaufers bij de loipe af en rijdt dan met Daan naar het dorp zodat Daan kan kijken waar hij met de groep gaat lunchen. Voor de skiërs is Flachau bekend terrein en na de sneeuwval van gisteren zullen de omstandigheden daar ongetwijfeld weer wat beter zijn. 

Het leukste nieuws is misschien wel dat we voor onze reizen sinds vanochtend een heus gastenboek hebben waarop iedereen in Nederland kan reageren op de verslagen en foto’s. Het idee daarvoor is van Heleen en omdat mijn zoon Wouter – samen met zijn goede vriend Max – de website van de SSO beheert heb ik Wouter vanochtend gevraagd of het mogelijk is een gastenboek op de site te zetten. Binnen een half uur stuurde hij mij een berichtje dat er al een gastenboek op de site staat! Het resultaat is er ook naar: er hebben vandaag al behoorlijk veel mensen op onze verslagen en foto’s gereageerd! Harstikke leuk natuurlijk!! Ik ben dus niet alleen een zeer tevreden reisleider, maar ook een trotse vader!! 

Welterusten en tot morgen!

Bart

 

Dag 5 - Woensdag 22 januar(deel 1)

Hoewel het nog een beetje vroeg is voor het reisverslag van vandaag (het is immers pas vroeg in de ochtend en we hebben de hele dag nog voor de boeg), wilden we jullie onderstaande foto van de wekdienst vanmorgen toch niet onthouden:
 
 

Dag 4 - Dinsdag 21 januari

Gisterenavond hebben we weer een hele leuke Vossenjacht gehad! Omdat er in het dorp helemaal geen sneeuw ligt was de sfeer wel een beetje anders dan andere jaren, maar het plezier was er niet minder om. Zoals jullie in het verslag van gisteren al konden lezen hadden we dit jaar maar liefst 9 vossen: Jacqueline, Joke, Peter, Bart, Angelique, Heleen, Rob, Carlo en Roger. Zij hadden zich weer op enkele strategische punten in het dorp geposteerd en René had alle andere deelnemers en begeleiders verdeeld over drie groepen. Hoe leuk deze avond was is op de foto’s van de Vossenjacht goed te zien! Bij terugkomst in het hotel stond Birgit al op ons te wachten met heerlijk warme Glühwein, een inmiddels niet meer weg te denken onderdeel van de jaarlijkse Vossenjacht.

Vanochtend werden we – het wordt misschien wat eentonig – om 7.00 uur gewekt, dit maal door Rob en Dominique. Op de Oostenrijkse televisie had ik al gezien dat het vandaag zou gaan sneeuwen! Toen de gordijnen open gingen bleek het al te sneeuwen en was het behoorlijk mistig. Ook voor deze dag hadden we ervoor gekozen met de skiërs naar Altenmarkt te gaan en met de langlaufers naar Obertauern. Na de skiërs rond 9.45 uur in Altenmarkt te hebben afgezet reed John met de langlaufers door naar Obertauern. Voor de tweede dag op rij was ik op pad met de langlaufers. Toen John op de parkeerplaats in Obertauern parkeerde stapten we uit in een compleet witte wereld! Het sneeuwde behoorlijk door en dat leverde een heel wat fraaier (en witter) plaatje op dan de dagen ervoor. Prachtig om te zien!

Ook vandaag begonnen de langlaufers met een kop koffie bij s’Platzl, waarna we teruggingen naar de bus om onze ski’s onder te doen. Het langlaufen duurde vandaag niet zo heel erg lang, maar dat kwam ook omdat we vandaag eerder moesten stoppen vanwege ons bezoek ’s avonds aan Bischofshofen. Voor de lunch werd opnieuw een bezoek gebracht aan s’Platzl, waar de meesten zich de goulashsoep, de worst met brood of de schweinebraten goed lieten smaken!

Om 15.30 uur werden de skiërs weer opgehaald in Altenmarkt. De weersomstandigheden waren hen vandaag niet gunstig gezind geweest: sneeuwval, mist en slecht zicht op de pistes. De verse sneeuw maakte het skiën voor de meesten ook wat zwaarder en dat was onze skiërs bij terugkomst bij de bus ook wel aan te zien.

We waren rond 16.00 uur terug bij het hotel en vertrokken rond 17.30 uur weer richting Bischofshofen, waar Hubert vier kegelbanen voor ons had gehuurd bij Tennis- und Kegelstüberl Bischofshofen. Hier zouden we niet alleen gaan kegelen, maar ook gaan eten. Op het menu stond vandaag Backerbsensuppe, Wiener Schnitzel mit Pommes en ijs. Een prima maaltijd! Omdat de Kegelstüberl niet op een groep van 47 personen berekend was werd onze groep in tweeën gedeeld. De eerste groep begon om 18.00 uur met het avondeten terwijl de tweede groep begon met kegelen.

Na ca. 2 uur werden de rollen omgedraaid en ging de eerste groep kegelen en de tweede groep eten. Rond 21.30 uur was het uit met de pret en bracht John ons weer terug naar Hüttau. Afgaande op de reacties van onze deelnemers en begeleiders heeft iedereen het een hele gezellige avond gevonden en is dit een activiteit die zeker voor herhaling vatbaar is! Ook de medewerkers van de Kegelstüberl waren enthousiast over ons bezoek. Dat iedereen het een gezellige avond heeft gevonden bleek wel uit de uitgelaten sfeer tijdens de terugreis naar Hüttau. De mooiste uitspraak van de dag kwam vanavond van Rob – voor de eerste keer mee als begeleider – toen hij zei dat deze reis en deze mensen voelen als een warm bad!! Daar doen we het natuurlijk allemaal voor!

Morgen kunnen we een uurtje uitslapen en worden we om 8.00 uur gewekt door Mien en Do. Na het ontbijt gaan we dan naar Filzmoos voor de arrensleetocht, ook al zo’n niet meer weg te denken activiteit tijdens onze wintersportweek. Als het een beetje meezit zien we dan ook weer de luchtballonnen die in januari altijd te gast zijn in Filzmoos voor het jaarlijkse luchtballonnenfestival. Deze week hebben we er al een paar zien opstijgen.

Ik ga nog even kijken of we nog een paar foto’s op de site kunnen zetten van m.n. het kegelen, maar die zien jullie dan waarschijnlijk pas morgen!

Welterusten en tot morgen!

Bart

 

Dag 3 - Maandag 20 januari

Ook vanochtend liep de wekker in Hotel Hubertushof weer om 7.00 uur af. Dit keer waren het Carlo en Derwin die op alle kamerdeuren klopten om ervoor te zorgen dat iedereen ook vandaag weer op tijd aan de dag zou beginnen. Dat die wekdiensten werken blijkt wel uit het feit dat iedereen om 8.00 uur present is voor het ontbijt.

Om 9.00 uur stonden we allemaal klaar voor vertrek naar Altenmarkt en Obertauern. Zoals ik gisteren al meldde had ik inderdaad besloten om vandaag mee te gaan met de langlaufers. In Altenmarkt verlieten alle skiërs de bus en met de langlaufers vervolgde John de weg naar Obertauern. We passeerden de Gnadenalm, maar die zag er toch wat minder florissant uit dan o.a. Hubert ons had doen voorkomen. Gisteren waren de langlaufers al doorgereden naar het centrum van Obertauern en aangezien dat goed was bevallen had Daan in overleg met zijn begeleiders besloten ook vandaag naar Obertauern te gaan.

Bij aankomst in Obertauern werd eerst koffie gedronken bij s’Platzl, een alleraardigste bistro waar ons langlaufgezelschap gisteren ook al was neergestreken. De eigenaar had speciaal voor ons Apfelstrudel in huis gehaald, dus die kans lieten we natuurlijk niet aan ons voorbij gaan. Na de koffie en het gebak liepen we terug naar de bus en werden de langlauflatten uit de bus gehaald. De omgeving van Obertauern is zeer fraai en het is dan ook geen straf om hier te moeten langlaufen. Arjan ging voor de troepen uit (hij is écht niet bij te houden!) en de rest van het gezelschap volgde op eerbiedwaardige afstand. Karin en Joline blijken ook dit jaar weer vooruitgang te hebben geboekt en het langlaufen gaat hun steeds beter af. Voor Roland was het de tweede dag en het ging hem vandaag duidelijk een stuk beter af dan gisteren. Onze andere deelnemers lieten zich allemaal van hun beste kant zien en het is heel leuk om daar getuige van te zijn. Toen we op de terugweg waren had Daan nog een leuke spelopdracht bedacht. Hij had op een aantal meters van onze langlaufers een aantal bad eendjes neergezet, maar het probleem was dat de langlaufers van deze bad eendjes waren gescheiden door een hoop sneeuw waar je tot je knieën inzakte. Als ware commando’s in opleiding tijgerden onze langlaufers zich een weg naar deze bad eendjes. Prachtig!

Moe, maar voldaan gingen we daarna terug naar de bus en gingen we voor de tweede keer deze dag naar s’ Platzel, dit keer voor de lunch. Had de eigenaar ’s ochtends nog voor Apfelstrudel gezorgd, voor de lunch had hij op goulash soep gerekend. Die vond dan ook gretig aftrek bij de langlaufers. Om 15.00 uur liepen we weer terug naar de bus en reden we terug naar Altenmarkt om de skiërs op te halen. Bij aankomst bleek dat ook zij een heerlijke dag hadden gehad. Deelnemers en begeleiders waren in dezelfde samenstelling als gisteren op pad gegaan en ze vertelden dat de omstandigheden beter waren dan de dag ervoor. Voor Henk, Albert, Annebet, Marco, Roel, Remon, Guus en Bastian was het ook vandaag weer een mooie dag! Ook zij hebben zich – net als de langlaufers – weer van hun beste kant laten zien.

Met een redelijk uitgeblust gezelschap – waaronder de langlaufende reisleider zelf – reden we terug naar Hüttau, waar ons om 18.00 uur de derde avondmaaltijd van deze week te wachten stond. Ook dit maal was het eten heerlijk en ook nu was er weer voldoende voor iedereen. We hebben nu drie avonden ervaring op mogen doen met de door Hubert ingeschakelde catering en dat is tot nog toe gewoon prima bevallen! Op verzoek van ons was er vanaf vandaag ook bronwater zonder bubbels én alcoholvrij bier beschikbaar. We hebben dat gewoon aan Hubert gevraagd en dat heeft hij dus meteen geregeld. Fijn!

We hebben nu net de Vossenjacht gehad, maar het verslag daarover lezen jullie dan morgen wel. René had zich ook dit jaar weer opgeworpen als organisator van de Vossenjacht en met 1) Joke en Jacqueline, 2) Heleen en Angelique, 3) Peter en Bart en 4) Rob, Carlo en Roger had René voldoende vossen weten te strikken. Het werd in ieder geval een hele gezellige en onderhoudende Vossenjacht die werd afgesloten met heerlijk Glühwein van Hubert en Birgit.

Oh ja, op mijn vraag aan John of hij er spijt van heeft dat hij is meegegaan als chauffeur antwoordde hij: ‘ik heb op de zaak al doorgegeven dat ze het niet moeten proberen volgend jaar een andere chauffeur met deze reis mee te laten gaan’. Een mooier compliment hadden we vandaag niet kunnen krijgen!!

Welterusten en tot morgen!

Bart

 

Dag 2 - Zondag 19 januari

Zoals al wel te verwachten viel lag iedereen gisterenavond al vòòr 22.00 uur in bed, moe van de lange busreis en een gebrek aan slaap. Na een meer dan aangename nachtrust werden we om 7.00 uur gewekt door Rob en Dominique. Voordat we om 8.00 uur aan het ontbijtbuffet begonnen hebben we Marijke gefeliciteerd met haar verjaardag! Het zingen voor Marijke hebben we later in de bus nog gedaan.

Om 9.00 uur was het tijd om ski’s en schoenen uit de kelder te halen en naar de bus te brengen. John bracht vervolgens de skiërs eerst naar Altenmarkt, waarna hij met de langlaufers naar Obertauern ging. De pistes in Altenmarkt waren goed geprepareerd, maar met dit weer (temperaturen ruim boven de nul graden) is het natuurlijk moeilijk om die de hele dag goed te houden. De langlaufers hadden over gebrek aan sneeuw niet te klagen; de zoektocht naar een geschikt horecaetablissement was een grotere opgave. Gelukkig vond de groep – onder aanvoering van coördinator Daan – uiteindelijk een heel gezellig restaurantje. De eigenaar was zelfs zo enthousiast dat hij speciaal voor onze langlaufers voor apfelstrudel en goulashsoep gaat zorgen!

Bij de langlaufers stonden Roland en Bram voor het eerst op de langlauflatten. Na een wat aarzelend begin hebben de mannen dan zowaar de lange latten onder gedaan en hun eerste ervaring met langlaufen is inmiddels een feit! Ook voor onze begeleiders Sia en Corrie was dit de eerste keer, maar volgens insiders was daar bij het langlaufen verder niets van te merken. Ook voor Wilma was het een nieuwe ervaring, deze eerste dag met de onvolprezen langlauf- en wandelgroep van reis 2! Samen met Harry mocht zij zich ontfermen over onze beide wandelaars: Ewout en François – huisgenoot van Marco en Albert – voor wie het ook de eerste keer was dat hij met ons mee ging. En last but not least was het ook voor Do haar vuurdoop tijdens deze gezellige wintersportreis. Zij had samen met Jacqueline de (langlauf)zorg voor Roland, Arno en Bram en naar ik begrepen heb heeft ze dat prima gedaan! Uiteraard mag ik ook onze oudgedienden Daan, Marijke, Derwin en Heleen niet vergeten. Hetzelfde geldt natuurlijk voor onze deelnemers Frank, Henk, Neeltje, Arjan, Arie, Erik, Arno, Joline, Karin, Winfred en Ewout. Alles bij elkaar dus een hele gezellige dag voor onze wandelaars en langlaufers!

Bij het skiën hebben we dit jaar met Carlo, Annette, Rob en Angelique vier nieuwe begeleiders. Carlo en Dominique gingen met onze beste skiër Henk op pad en dat ging gewoon super! Op verzoek van Albert werd hij ook dit jaar weer begeleid door René en Wim en Roger en Mien mochten zich bezighouden met de begeleiding van Marco. Voor Annebet was het haar 2ekeer skiën in drie jaar en dit jaar gaat dat onder de bezielende begeleiding van Annette en Rob. Hans, Mar, Angelique en Peter begeleiden dit jaar Bastian, Guus, Roel en Remon. Vier succesvolle duo’s op de ski! Zonder bij de skiërs ook maar iemand tekort te willen doen wil ik toch Annebet wel even speciaal noemen.

Het is zo mooi om te zien hoe zij – terwijl ze toch nog maar zo kort skiet – naar beneden gaat. Daar waar bij de mannen in de loop van de middag de energie begint op te raken gaat zij onvermoeibaar door. Vanmiddag presteerde Annebet het zelfs om zich op één van haar afdalingen door Rob, Roger, Wim, Annette en mijzelf te laten vergezellen. Vijf begeleiders dus!

Het was wat weer betreft zeker geen onaardige dag vandaag. Het was overwegend droog, er brak van tijd tot tijd een lekker zonnetje door het wolkendek en de kwaliteit van de sneeuw was – gelet op de omstandigheden – zeker niet slecht. We kunnen dus allemaal met veel voldoening terugkijken op deze eerste dag!

Inmiddels hebben we de tweede avondmaaltijd achter de rug. De catering waarvoor Hubert heeft gezorgd is prima geregeld en na twee avondmaaltijden kan ik zeggen dat er eigenlijk niets mis is met het eten. Er is genoeg voor iedereen en het heeft ook wel weer voordelen dat we behalve het saladebuffet ook de warme maaltijd zelf mogen opscheppen.

Terwijl ik dit verslag schrijf is de bingo in volle gang. Roger en Daan hebben er weer een zeer speciale uitvoering van gemaakt en werden daarbij geholpen door Bram die iedereen van bingokaarten voorzag. Wellicht is hier op de foto’s wel iets van terug te zien. Het is een enigszins chaotische, maar zeer vermakelijke avond en alle deelnemers komen wat prijsjes betreft aan hun trekken. Naast de aanwezige prijsjes had ook Sia nog een mooie prijs beschikbaar gesteld voor de deelnemer die een volle kaart had. Laat die laatste prijs nou net bij Bram terecht komen! Hartstikke leuk!!

Voor de Feyenoord fans onder ons – en dat zijn er toch wel een paar – kon de dag niet meer stuk nadat ze hoorden dat de brigade van Koeman in Utrecht met 2-5 had gewonnen van de plaatselijke FC. Ook de Ajax fans konden juichen na de zwaarbevochten 1-0 zege op PSV. Ik had wel een beetje te doen met onze Rob, een fervent PSV fan! Dat hij een échte PSV fan is bewees hij door de hele dag in een PSV shirt te lopen en zeker door dat shirt ook gewoon aan te houden na de nederlaag in Amsterdam.

Ik kijk in ieder geval met veel plezier terug op deze eerste dag. Het is iedere keer weer een feest om met deze groep mensen op vakantie te mogen zijn. Daar dragen alle deelnemers en begeleiders op hun eigen wijze een steentje aan bij en daar ben ik ze allemaal hartstikke dankbaar voor!!

Morgen weer een dagje langlaufen, wandelen en skiën. Ik ben benieuwd wat het weer ons morgen gaat brengen. Ook ben ik benieuwd welke keuze ik zelf ga maken: langlaufen of skiën. Toen Roger vanavond tijdens de bingo de meningen peilde was er volgens mij een duidelijke voorkeur voor langlaufen. Morgen lezen jullie wat het dus uiteindelijk is geworden!

Welterusten en tot morgen!

Bart

 

Dag 1: Zaterdag 18 januari 2014

Gisterenavond zijn we voor onze reis vertrokken uit Nederland. Om 19.00 uur stond de bus van Besseling al bij Intratuin in Numansdorp en stond Annette al op ons te wachten om ons naar Bad Camberg in Duitsland te brengen. Met 28 personen zat de bus in Numansdorp al aardig vol. Het was wel jammer dat het een beetje regende, maar dat mocht de pret van het weerzien met elkaar verder niet drukken! Rond 19.45 uur reden we naar Utrecht, waar we nog eens 14 personen aan ons totale reisgezelschap toevoegden. Tenslotte pikten we in Zevenaar naar de laatste vier personen op en konden we rond 22.30 uur vertrekken voor de reis naar Oostenrijk.

Ons gezelschap bestaat dit jaar uit 46 personen, waarvan 8 nieuwe begeleiders en 2 nieuwe deelnemers. Onze nieuwe begeleiders zijn Annette, Angelique, Wilma, Sia, Corrie, Do, Rob en Carlo. Onze nieuwe deelnemers zij Roland en François.

Om ongeveer 1.00 uur ’s nachts waren we in Bad Camberg en stond chauffeur John al op ons te wachten. Hij nam het stuur over van Annette en bracht ons veilig naar Hüttau, waar we rond 10.15 uur aankwamen. Hubert en Birgit stonden al op ons te wachten en wij waren natuurlijk heel benieuwd wat we na de verwoestende modderstroom van juni vorig jaar zouden aantreffen. Het was geweldig om te zien wat Hubert en Birgit in iets meer dan een half jaar allemaal weer voor elkaar hebben gekregen! De eetzaal zag er weer prachtig uit en is bovendien een stuk groter geworden. Op de begane grond zijn bovendien vier nieuwe kamers gekomen die een dag voor onze aankomst waren opgeleverd.

Al gauw kon iedereen naar zijn of haar kamer en om 12.00 uur werd de lunch geserveerd. Daarna vertrokken we naar Klieber voor het huren van schoenen en ski’s en reden Harry, Joke en ik nog even naar Wagrain om de ski-abonnementen op te halen. Ook Wim en Albert waren meegereden omdat we voor Albert nog een helm ‘zonder oren’ moesten huren. Toen wij weer terugkwamen bij het hotel was een grote groep een stuk gaan lopen, waren anderen meteen richting de plaatselijke kroeg gelopen en hadden weer anderen ervoor gekozen een tukkie te doen en lekker te douchen.

Om 18.00 uur gaan we eten en daarna komen we als begeleiders nog even bij elkaar om de belangrijkste zaken voor deze week nog even door te nemen. Daarna zal bij iedereen het licht wel langzaam uitgaan. Het was een lange busreis en niet iedereen heeft even goed geslapen (dat lag overigens absoluut niet aan de kwaliteit van de bus en het goede chauffeurswerk van Annette en John!). Bovendien loopt morgenochtend om 7.00 uur de wekker weer af…….

Morgen wordt dan de eerste dag langlaufen en skiën. Er heeft hier wel eens meer sneeuw gelegen, dus we gaan vanavond nog met elkaar overleggen waar we dat morgen gaan doen. Er zijn mogelijkheden, dus dat komt helemaal goed!!

Morgen weer een nieuw verslag!

 


Gastenboek

Praat mee of geef je reactie op de reisverslag van reis 2 hieronder:
Share our website