2013-3

Reisverslag van reis 3 (2013)

Hieronder staat binnenkort het reisverslag van reis 3. Op vrijdag 25 januari 2013 is reis 3 vertrokken uit Nederland en op zaterdag 2 februari 2013 keert deze reis terug in Nederland.
Het reisverslag van de hand van Bert Elferink, reisleider van reis 3, beschrijft van dag tot dag wat de groep beleeft heeft in Oostenrijk.
 
 
   

 

Deel 1: Vrijdag 25 tot zaterdag 26 januari 2013

Vrijdagavond zijn om een uur of tien ’s avonds vertrokken vanuit Zevenaar. De stemming zat er gelijk al goed in. We beginnen al een beetje oud te worden, daar we gelijk begonnen met: ‘weet je nog van toen’. Ook werd er weer veel gezoend en geknuffeld.
 
We hadden uiteraard weer de beschikking over de luxe touringcar van Boehlé en dit keer ook weer de allerbeste chauffeuse van het westelijk halfrond: Ons aller Matthea. Als hulpchauffeur mocht Fred haar vergezellen. Nadat de opwinding enigszins getemperd was, werd het langzaam stil in de bus.
 
Tegen een uur of negen ‘s morgens reden we Oostenrijk binnen. Toen ook de 23ste versie van de kamerindeling niet bleek te kloppen, hebben we het maar onderling opgelost. Iedereen heeft een slaapplek gevonden en een slaapmaatje. Sommige mensen keken wel heel erg verdacht blij.
 
Na de lunch gingen we met een heleboel mensen naar de Ski Verleih (verhuur) en met een aantal mensen door naar de piste om te oefenen met de bi-unique’s . Bijzonder was de spiksplinternieuwe, futuristische Bi-unique, beschikbaar gesteld door de firma Westdijk, exceptioneel transport uit Alphen aan den Rijn. Een geweldige nieuwe machine die volledig aan de huidige eisen voldoet.
 
De niet-skiërs waren ondertussen na een ‘stevige’ wandeling in de plaatselijke kroeg aangeland. Rond 5 uur was her weer verzamelen in het hotel, douchen en omkleden in black tie om het diner in stijl te kunnen nuttigen.
 
Het viel op dat na het diner de zaal snel leeg raakte. De vermoeiende bustocht had zijn tol geëist. De die-hards hielden het nog even vol, maar ook zij maakten het niet laat. Morgenvroeg om 7 uur gaat de wekker. Het belooft een mooie dag te worden. Veel zon en aangename temperaturen.
 

Deel 2: Zondag 27 januari 2013

Wat een dag. Vanmorgen begon het al goed. Om 7 uur werd iedereen gewekt door Marjolijn.Voor de meesten was het wel erg vroeg. Ondanks dat gisteravond iedereen op tijd onder de wol lag. Na het ontbijt en het traditionele bus inladen vertrokken we toch nog redelijk op tijd naar de piste.
 
De langlaufers gingen er in Reitdorf uit. Na de nodige omzwervingen en ook een aantal kopjes koffie werd de lunch genuttigd in Flachau. Bij de gastvrije uitbater Klause. De hele dag werd er gedoseerd gelanglauft. Dit op het dwingende advies van de reislijder. Niemand kuste de sneeuw behalve Jan Willemsen. En dat nog wel met zijn modieuze nieuwe rode Messi schoenen. Hij vond het nodig de sneeuw te proeven in de achtertuin van Frau Linde.
 
 
Dit alles wil dus zeggen dat al de andere deelnemers beter zijn dan onze Jan ? ’s Middags ging de hele groep in een keer door naar de Wagrainer Höhe. Daar ontmoetten zij de skiërs in de after ski hut.
 
 
De skiërs gingen eruit bij de Wagrainer Höhe. Na het nodige pas- en meetwerk werd besloten om gelijk maar hoog te gaan. Voor onze nieuwe deelnemer Peter was het al een wonder om de lift in te gaan. En het gezicht van hem bij het naar beneden suizen vergeet ik mijn leven niet meer. ‘’Een geweldige ervaring’’, was het commentaar toen hij beneden was. Ook Goran in zijn nieuwe Bi-unique had de dag van zijn leven. Al was hij op het eind van de dag wel een beetje z(N)ee(UW)ziek.
 
De dag bij de skiërs is niet geheel vlekkeloos verlopen. Door een val van een begeleider bij het alpine skiën was een deelnemer een tijdje zijn begeleider kwijt. We gaan niet zeggen dat het Johnny was. Maar met een heleboel belletjes en fff zoeken was het met een 10 minuten weer opgelost en kon Miriam verder met haar begeleider. Bij de bi-unique’s hebben een aantal mensen geoefend voor een circus act voor de bonte avond. De salto’s waren indrukwekkend en het belooft dus een groot spektakel te worden. Weet alleen niet of de ruimte bij Hubert groot genoeg is.
 
 
Om 5 uur waren we allen terug om ons op te maken voor een maaltijd. Bij het toetje kreeg Nel van Marga het advies om zich niet in te houden, maar gewoon te doen wat ze van plan was. Hierop ging ze met haar hand door de slagroom en was Barry in een keer in een slagroompop veranderd. De lachbui hield ongeveer 3 kwartier aan.
 
Iets voor acht zijn we vertrokken voor een avond wandeling. We hebben gekozen voor een grote ronde. Om 20:12 uur stond de glühwein klaar en die hebben we ons lekker laten smaken. Daarna bleef het nog lang onrustig.

Deel 3: Maandag 28 januari 2013

Voordat we met het dagverslag beginnen moet ik eerst nog even iets toevoegen aan het verslag van gisteren. Gistermorgen in de bus werd er een mooie brief voorgelezen die Mels B. ons allen heeft geschreven. Hierin gaf hij aan dat hij baalde dat hij niet mee kon, omdat hij niet mee mocht van ……. Een duidelijke link werd gelegd met de geboorte van zijn zoon. In ieder geval lieten we ons de meegeleverde geboorteflikkenchocolaatjesmetblauwemuisjes heerlijk smaken. Uiteraard zat de stemming er daarna prima in.
 
Nu vandaag: Om 7 uur vanmorgen stroomde kamer 101 vol met een 40 koppig koor in de meest onpraktische outfits (foto’s en film verboden). Ze brachten een aubade aan Vera, de nieuwe vadertje Drees trekker (voor de jongeren onder ons: ze is 65 geworden). Een welgemeend langzalzeleve vulde het hele dal bij Huttau.
 
Na een chaotisch ontbijt vertrokken we naar de piste. Eerst maar even over de langlaufers: Na de Jozef kapel bezocht te hebben vertrokken ze naar Flachau. Hier vestigde Hilde een nieuw record. Als haar begeleider N. van der P. (geen familie van) een betere conditie had gehad, dan was ze nu waarschijnlijk nog niet gestopt. Tot zover de hoogte punten van de langlaufers.
 
Nu de skiërs: Vanmorgen leek het erop dat Goran een off-day had. Maar na de eerste afdaling was het bingo. Niets ging hard genoeg en de begeleider was na een paar afdalingen aan rust toe. Andere begeleiders moesten bijspringen.
 
We moeten met zijn allen op zoek naar nieuwe sponsoren, omdat iedereen de nieuwe Bi-Unique wil hebben en gebruiken. Dus het rekeningnummer is 481814388 t.n.v. SSO te Maarssen. Even ter info 1000 lezers sponsoren ieder € 15,- dan kunnen wij volgend jaar 3 nieuwe Bi-Unique’s aanschaffen.
 
Onze nieuwe stagiaire Luuk heeft vandaag 2 afdalingen gemaakt met een deelnemer in het bakje. Beiden hebben het overleefd. We hebben er een nieuw talent bij.
 
 
Vanavond hebben we na het eten gezwommen en gekegeld. De foto’s laten duidelijk zien hoe de sfeer was. Ploeg van der Ploeg won van ploeg Fred Reinten. Bij het zwemmen was er geen winnaar. Tenzij we punten moeten toekennen aan het mooiste badpak. Dat werd gedragen door Barrelia.

Deel 4: Dinsdag 29 januari 2013

De voorspellingen waren slecht en dit keer klopte het: erg veel sneeuw. Zoveel dat de langlaufers ’s middags niet meer op de latten konden. Loipes vielen niet meer te ontdekken. ’s Morgens was het ook al ploeteren in Sint Michielsgestel. Het grote voordeel was wel dat ze lang over de soep en de broodjes konden doen.
 
Met de bus ging het naar Wagrain. Daar zouden we nog gaan wandelen. De dames haalden het tot de hoogspanningsmast en doken de skihut in voor warme thee?? Wiebe, Fred en Nico wandelden eerst een uur, alvorens zich bij de dames te voegen. De dames hadden al een behoorlijke kleur en dat zonder zon. De langlaufers waren uitgedund als gevolg van ziekte. Peter en Jalbert moesten verstek laten gaan. Ziekenbroeder Jan (van de rode schoentjes) ontfermde zich over hen. Jalbert vroeg ’s avonds alweer om cola, dus die zal er morgen wel weer bij zijn.
 
Van de skiërs haakten Huub en Gezette af. Hans ging met een vrouw naar de dokter. Deze stelde vast, na een spannende foto, dat er sprake was van een gekneusde rib. Het onderwerp van de foto was Annemieke. Zij heet voorlopig ‘kneusje’.De overige skiërs werden verdeeld over Altenmarkt en Wagrain. De skiërs hadden wat minder last van de sneeuw al werd het skiën een stuk zwaarder door de sneeuwhopen.
 
Peter ging met Hans naar de skiverleih en huurde speciale ski’s en schoenen. Dit stelde hem in staat om ondersteund door Wout en Bert, in de beugel, voor het eerst in vijftien jaar, weer te ‘skiën’. Een zeer emotioneel moment voor Peter en zijn begeleiders.
 
 
Annelies had de kans geschiedenis te schrijven. Bert in de Bi-Unique zij er achter. Zou toch een klein kunstje geweest zijn hem nu voor eens en altijd het zwijgen op te leggen (tenslotte heeft hij iets met bomen). Helaas wilde zij te graag laten zien dat zij een vaardig skiër is. Huub had de dag van zijn leven: ondanks zijn rugpijn genoot hij van zijn dagje uit met Mathea en zo mocht hij ook mee-eten bij de langlaufers.Het valt op dat de echt kooplustige wintersporters zich onder de skiërs bevinden. Negen van hen willen morgen shoppen.
 
Onze reislijder is met een select gezelschap naar de Musikstadl in Flachau. Voorlopig zal hij dus niet terug zijn. Voorlopig is SSO heer en meester van de dansvloer, aangegaapt door verwonderde buitenlanders.
 
Hans en Nico namen de honneurs waar.
 

Deel 5: Woensdag 30 januari 2013

Gisteravond stond er op de site dat we met een aantal mensen naar de MusiStadl waren geweest. Dat klopt en we waren erg vroeg weer terug in het Hotel. We waren met een aantal busje gegaan in verband met de hevige sneeuwval en wilden het Matthea niet aan doen om kettingen te leggen om de banden van de bus.
 
Vanmorgen bij het ietsjes later wakker worden, werd het duidelijk dat de ziekenboeg ietsjes is uitgebreid. Vera is duidelijk geveld door een aanval van het griepvirus. Met de andere patiënten gaat het ondertussen ietsjes beter. Jalbert begint weer praatjes te krijgen. En Peter v U. begint alweer helder uit zijn ogen te kijken.
 
Rond half tien zijn we vertrokken naar de piste. Voor sommigen werd het een kort dagje skiën of langlaufen. Want in de middag is een grote groep deelnemers en begeleiders met de arrenslee naar de Unterhofalm gegaan.
 
Op de skipiste was het vandaag een drukte van belang. We hadden bezoek van de vader en de broer van Mels. S. Tom gaat deze week de alternatieve Elfstedentocht schaatsen. Ik had dit anders niet vermeld, maar Tom en zijn vader wilden ook wel eens een keer een afdaling maken in de nieuwe Bi-Unique, die door hen is gesponsord.
 
Manon heeft vandaag aan partnerruil gedaan. Ze ging eerst met Luuk, vervolgens met Marjolein, om te eindigen met Bas. De ware is nog niet gevonden, dus wil ze morgen de anderen uitproberen. Nel en Huub hebben vandaag gescheiden doorgebracht. Huub laste een rustdagje in en Nel bleef de hele dag op de piste. Peter B. heeft vandaag weer 1 keer de afdaling gemaakt in de beugel. Hij vond zelf, en wij ook, dat het al weer een stukje beter ging.
 
Nieuw record: Hilde heeft vandaag de route van Wagrain via Flachau naar Reitdorf afgelegd zonder ook maar een keer te vallen. Zij is dus geen gevallen vrouw. Frau Linde was helemaal in haar nopjes. Der Hans war wieder da. Ella had vandaag geen trilvoetjes.
 
Om 15:00 uur was er zoals gemeld de Arrensleetocht. 20 mensen hebben enorm genoten van de mooie uitzichten en de heerlijke Apfelstrudel en Kaiserschmarrn.
 
Om 19:00 uur aan tafel en vanavond een heerlijke rustavond.
 

Deel 6: Donderdag 31 januari 2013

De ziekenboeg bestond vandaag uit: Vera, Walter en Huub.
 
De een na laatste dag begon heel ongewoon. Een van onze deelnemers had een wens. Hij wilde eens een keer op maagdelijke sneeuw skiën. Daartoe moest hij met de eerste cabine naar boven. Om dit te verwezenlijken moest hij om 7 uur zijn nest uit en om 8 uur vertrekken. Jammer genoeg was het voor zijn begeleiders ook noodzakelijk om aan deze vroege capriolen mee te doen. Maar het is gelukt. Het was een schitterende ervaring.
 
De rest van de apparaten-skiërs kwamen om half tien om de club weer compleet te maken. Vele afdalingen werden gemaakt. En er is zelfs een nieuw record gevestigd: 9 afdalingen op één dag. Dit dus op naam van Mels S. en Goran. Nel had vandaag ook een prima dag. Zingend ging ze met haar begeleiders de berg op en af. Het viel wel op dat alle mannelijke begeleiders haar voorkeur hadden. Dit zal wel te danken zijn geweest aan het intieme geurtje dat Bas op had. Manon is gevraagd iets minder hard te lachen daar foto’s overbelicht raakten.
 
De Alpineskiërs hebben de hele dag in Altenmarkt rondgestruind. Ook hier was de piste behoorlijk ijzig. Maar de zon vergoedde veel. Gezette had een kleine aanvaring met een botte skateboarder, die er tussen uitgepiept is, achterna gezeten door de verwensingen van Els. Wat ze precies heeft geroepen mag ik hier niet typen daar het netjes moet blijven.
 
De langlaufers vertrokken uit Radstadt en hebben het ook moeten doen met een ijzige loipe. Afdalingen en beklimmingen waren voor de deelnemers geen pretje. Maar vol energie hebben ze deze moeilijkheden overwonnen. Ook hier telt: Het zonnige terras vergoedde veel ellende en ontbering. Peter van U. en Jalbert van D. hielden zich kranig ondanks hun zwakke gesteldheid.
 
Vanavond hebben we de bonte avond gehouden. Vele acts zijn de revue gepasseerd. Hoogte punten waren: Kozakken koor, mon amour van BZN als ode aan Jolanda, uitgevoerd door Peter Z. en Jeanne v/d S. Candellight met bindingsangst door NvandeP. Ella verblijde ons met een bloemlezing uit haar oeuvre. Vervolgens is Mozart geëerd door Vera v Z. en NvdP. Hierna volgde een nummertje met de mooie naam: ‘wie komt er uit de Kliko’ van Nico.
 
Onze nieuwe aanwinst Luuk verblijde ons met de Kabouterplophurkendebegeleidersdans. De uitsmijter was onze grootste lolbroek Jan W. Hij had moeite met zijn tekst omdat hij bleef proesten van het lachen. Gelukkig uit zijn eigen neus. Wederom bleef het nog lang onrustig in Huttau.
 
Morgen is de laatste dag van de vakantiegekkenhuisreis3. Hans zal dan verslag doen omdat wij allemaal dan al in de bus terug naar huis zitten.
 

Deel 7: Vrijdag 1 februari 2013

Toen we werden gewekt door hanengekraai sneeuwde het in Hüttau. De langlaufers vreesden het al: vol-gesneeuwde loipes. Eerst maar eens lekker ontbijten en dan op pad naar Wagrain,waar zowel de skiërs als de langlaufers uitstapten.
 
Om kwart over 3 ’s middags zou onze Oostenrijkse buschauffeur ons ophalen met de bus van Bouhlé. Matthea moest eerst voldoende rusten om vanavond weer met ons te mogen vertrekken.
 
De skiërs stonden al helemaal klaar om de lift in te gaan om zoveel mogelijk afdalingen te kunnen maken op deze laatste dag. De langlaufers vertrokken naar Flachau voor de koffiepauze. Daarna naar Klause voor de lunch,waar diverse gerechten werden verorberd. De loipes waren weliswaar opnieuw getrokken, maar de smeltende sneeuw gleed niet echt, dus een goede basis voor de terugweg naar Wagrain was wel nodig.
 
We waren keurig om drie uur bij de bus,waar een aantal skiërs nog snel een laatste afdaling ging maken en met veel applaus weer beneden werd verwelkomd. Ondanks de papperige piste was er volop pret.
 
Toen werd het pas echt spannend: Huurski ’s en eigen latten apart, hesjes inleveren, skipassen verzamelen, eigen schoenen aan en allemaal de bus in ! Dankzij de regie van Rijer Tijtsma en Peter Zwanenburg is het allemaal gelukt. Dan op naar het volgende avontuur: Waar douche ik vandaag, want de tweede verdieping is al leeg en voor het diner moet alles van de kamers. Dan de koffers in de bus en lekker dineren:Friet en schnitzels.
 
Om 10 voor 8 ’s avonds gaan we richting bus. Wiebe en Jannie gaan weer met hun eigen auto en Gezette,Rene,Rijer en Marga gaan met eigen vervoer. Fred bleek IN de bus te zitten. Keurig om 8 uur nam Matthea iedereen weer mee naar Nederland.
 
Goede reis.
Hans en Vera
 

Deel 8: Zaterdag 2 februari 2013

Binnenkort is hier het vervolg van het reisverslag van reis 3 te lezen.
 


free stats
 
Share our website