Reisverslagen archief

2020-4


 Vrijdag - Dag 01: Vertrek naar Oostenrijk

Vrijdag 31 januari 2020 was het dan zo ver en vertrekt reis 4 naar Oostenrijk voor een week in de sneeuw. Bij de eerste opstapplaats in Voorburg is iedereen al klaar voor vertrek wanneer de bus aankomt. Snel worden alle spullen in de bus geladen en na een kleine 10 minuten, ruim voor 20 uur vertrekken we richting Utrecht. Ook daar wil iedereen graag op reis, want alle deelnemers en begeleiders staan al klaar om in te stappen. Dus vervolgen we onze reis richting Zevenaar. Daar hebben we tijd genoeg om alle deelnemers en begeleiders die willen instappen te verwelkomen, omdat de chauffeur in het kader van de rijtijden een half uurtje moet rusten. In Zevenaar staat ook Herma op ons te wachten, leuk om haar weer te zien. Via de app heeft Ans ons een goede reis gewenst en die wens breng ik graag over naar de groep. Zo ook bij deze de groeten van Sybren, die als het even mee zit volgend jaar weer mee gaat.

De reis door Duitsland vordert gestaag, en met de nodige stops komen we steeds dichter bij Oostenrijk. 

Zaterdag - Dag 02: Aankomst in Hüttau

Rond 8:30 maken we een ontbijtstop bij het ons bekende restaurant met de 2 gouden bogen. Daar wordt iedereen langzaam aan wakker en geniet we van een kop koffie. Hierna rijden we weer verder. Onderweg is het soms druk, soms kunnen we zo doorrijden.

Het is zonnig weer en rond 11:30 uur bereiken we Hüttau waar we hartelijk welkom geheten worden door Hubert en Birgit. We kunnen gelijk aan tafel voor de bekende pasta maaltijd. Daarna halen we snel de spullen uit de bus en iedereen zet zijn eigen bagage op de kamer. Tijd om uit pakken is er niet, omdat we naar de skiverhuur moeten om ski's en schoenen uit te zoeken. Net als de vorige reizen heeft ook reis 4 een cadeau voor Herr Klieber meegenomen, namelijk een fles Juttertje. Daarmee bedankt ook reis 4 de firma Klieber voor alle diensten van afgelopen 25 jaar.

Nadat alle huurspullen van naam zijn voorzien rijdt de bus terug naar het hotel. Daar is iedereen vrij om de middag verder in te vullen. Sommigen rusten wat en anderen gaan over tot een Nederlandse invasie van de plaatselijke kroeg. Daar is het erg gezellig en net op tijd is iedereen weer terug voor het diner van 18 uur. Na het diner wordt het snel rustig in het hotel en probeert iedereen de uurtjes slaap die tijdens de busreis gemist zijn, in te halen.
   

Zondag - dag 03: Zonnige start

Vanmorgen was het een beetje op gang komen voor iedereen, en zat de vaart er nog niet zo in. Maar niet getreurd, we zijn op vakantie, dus kijken we niet op een kwartiertje. Nadat iedereen met alle spullen in de bus zat reden we eerst naar de skiverhuur om daar enkele ski's op te halen. En daarna reden we echt naar de piste en de loipes bij de Rode Acht. Daar aangekomen stapte iedereen uit en werden de skischoenen aangedaan. De langlaufers konden gelijk door naar de loipes. De skiers gingen allemaal met de gondel naar het middelstation. Daar aangekomen stond Arie klaar om met ons een warming up te doen en alle spieren los te maken. Daarna was het echt tijd om de ski's aan te klikken en lekker naar beneden de skiën. 

De weersverwachting voor vandaag was niet goed, het zou de hele dag regenen. Maar al dat we dichter bij de Rode Acht kwamen, werd het steeds zonniger, zodat we 's ochtends geen last van het slechte weer volgens de weersverwachting hebben gehad. Het was zelfs heerlijk zonnig weer, dus optimaal genieten. Helaas ging het in de loop van de ochtend betrekken en in later in de middag begon het licht te regenen. Daar hebben we gelukkig amper last van gehad en konden we gewoon de hele dag lekker skiën en langlaufen. 

Na het skien reden we weer met Lianne, onze nieuwe chauffeur, naar ons hotel terug. Om 18 uur gingen we weer aan tafel voor het diner en daarna was het wachten op het spannendste moment van de dag, de Bingo. Deze keer stond de tafel vol met veel prijzen dankzij meerdere begeleiders die allemaal prijzen hadden meegenomen. Een tafel was niet genoeg om alle prijzen neer te zetten, zoveel prijzen zijn er meegenomen naar Oostenrijk. De bingomasters van de avond zijn Wouter en Ferry, die gekleed in een vrolijke outfit (het leken wel kerstpakken) de bingo avond verzorgden.


Aan het begin was de spanning om te snijden wie het eerste bovenste rijtje vol zou hebben. Nadat de eerste prijs was gevallen, koos Roeland gelijk de hoofdprijs uit: een koptelefoon. Roeland was niet de enige die een prijs won want op een gegeven moment hadden bijna alle deelnemers bingo en konden zij ook een prijs uitzoeken bij de prijzentafel. Na een eerste ronde volgde nog een ronde die voor iedereen weer prijzen opleverde. Gelukkig kreeg iedere deelnemer die een prijs won, ook een tas en daar konden alle gewonnen prijzen in gedaan worden. Nu is het wel zo dat we op de terugreis helaas niet extra ruimte in de bus krijgen omdat alle gewonnen prijzen uiteraard met de deelnemers weer mee terug gaan naar Nederland. En dat alle deelnemers blij waren met hun prijzen valt wel te zien op de foto !

 

Maandag - Dag 04: Veel regen en toch een leuke dag !

Vandaag bij het open doen van de gordijnen werd het al duidelijk: 'dat wordt niet op de latten vandaag'. Reden was de regen die overvloedig naar beneden viel en zoals iedereen weet is de combinatie sneeuw en regen geen goede combinatie. Dus wat te doen ? We besloten met de groep eerst naar Altenmarkt te gaan om toch iets te doen te hebben. Daar aangekomen ging ieder zijn weg in het dorp. Wat wel opviel waren de vele foto's met taart of iets dergelijks die in de app groep van reis 4 gedeeld werden. De diverse groepjes hadden allemaal wel een konditorei gevonden en daar taart besteld. 

Daarna werd door menig deelnemer samen met de begeleider een souvenir winkel bezocht en werden allerlei mooie spullen voor in Nederland gekocht. Na ruim 2 uur vertoefd t hebben in Altenmarkt stapten we allemaal weer in de bus van Lianne, om weer naar het hotel terug te gaan. We hadden daar even rust, want om 14 uur was er een alternatief programma in elkaar gedraaid door meerdere begeleiders. Daaraan voorafgaand werden we verrast door de komst van de clown Antoonio, die niet zo veel sprak en ook niet zo handig was maar wel iedereen aan het lachen kom maken met zijn jongleer act. Met hulp van meerdere deelnemers, waaronder Ellen en Arie kwam het toch allemaal goed. Een deelneemster moest niet zo veel hebben van Antoonio en vluchtte uit veiligheidsrdenen  onder de tafel. 

Daarna moesten de deelnemers aan de bak. Er werden 4 teams gevormd die onder leiding van een begeleider een aantal opdrachten moesten uitvoeren. De teamsamenstelling was als volgt:
Team 1 - captain: Martin
Annemarie
Ellen
Maarten
Merlot


Team 2 - captain Arend
Arie
Jacky
Lucie
Natasja


Team 3 - captain Jos
Beatrijs
John
Marco
Pedro


Team 4 - captain Herman Derk
Ciska
Lia
Martin
Roeland
Wouter


De 4 posten die de teams langsmoesten bestonden uit 
Kennis quiz met Ilse, Ilse en Yvonne
Spekjes happen met Lenie en Sandra
Sjoelen met Marith en Dirkje
Muziek quiz met Wouter en Ferry

Ieder team deed bij de diverse posten zijn best om zo hoog mogelijk te scoren. Opvallend was bijvoorbeeld dat de deelnemers de antwoorden van de muziek quiz veel beter wisten dan de begeleiders. De kennis van de Nederlandstalige muziek is bij de meeste begeleiders ver weggezakt, en de deelnemers bleken bijna alle liedjes zo mee te zingen. Ook bij het sjoelen en het spekjes happen ging het er fanatiek aan toe. De antwoorden op de vragen van de kennisquiz werden bijna allemaal goed gegeven door de deelnemers. 
Nadat alle 4 de posten door iedere groep waren bezocht, werd het tijd voor de jury om uit te rekenen wie er gewonnen had. De uitslag is als volgt: 
4e plaats: team 4
3e plaats: team 3
2e plaats: team 2
1e plaats: team 1 
Dus werden Annemarie, Ellen, Maarten en Merlot samen met hun team captain Martin beloond met een mooie Mozart medaille voor de 1e plaats. 
 

Dankzij het alternatieve programma is het toch een leuke dag geworden. Maar hoe leuk ook, morgen hopen we op verse sneeuw !

Dinsdag - Dag 05: Na regen komt sneeuw

Wakker worden van de gietende regen en dat voor de 2e dag op rij is geen pretje. Dus doen we wat rustiger aan met het ontbijt. Om toch actief te worden besluiten we op pad te gaan, ook omdat de sneeuwgrens snel zal dalen. Ilse gaat met Lia vooruit om een verkenning te doen bij Flachau Winkl. Helaas is het daar niet goed genoeg voor iedereen om te kunnen skiën, dus rijden we met de bus naar de Rode 8. Daar gaan alle skiërs eruit om te proberen iets van de dag te maken.


De langlaufers blijven nog even zitten, want die gaan vandaag naar Untertauern, en wel naar Gnade Alm. Daar ligt een loipe op ongeveer 1.300 meter hoogte. En tijdens de rit er naar toe valt er steeds meer sneeuw. We bereiken met de bus van Lianne net zonder winterbanden de parkeerplaats, waar iedereen eruit gaat. En na een klein stukje lopen, het waait fors, besluiten we om eerst een kop koffie te drinken. Jos gaat er op uit om de loipe te verkennen en te kijken wat het weer doet. Het sneeuwt en waait fors. Desondanks heeft iedereen zin om eruit te gaan en de loipe te proberen. Het langlaufen gaat zwaar, maar iedereen komt na verloop van tijd weer voldaan binnen. Na de lunch wordt ook nog even gelanglaufd. Daarna keren we terug naar de bus, waar Lianne inmiddels de sneeuwkettingen om de banden van de bus aan het leggen is met hulp van Herman Derk en Jos.


Daarna rijden we op ons gemak richting Flachau waar we bij zowel de SpaceJet als de AchterJet skiërs ophalen. Ook zij hebben op de latten gestaan hoewel het zware sneeuw was. Rustig rijdend bereiken we veilig het hotel. Na het diner is het weer tijd om te vertrekken.

Vanavond gaan we namelijk naar Musistadl, waar een goede band optreedt. Door een besneeuwd landschap rijden we naar Flachau en vlak voor de deur kunnen we uitstappen. Na even gewacht te hebben, begint de band te spelen en stroomt de vloer met SSO-ers. En totdat we weggaan is de vloer continue vol met deelnemers en begeleiders. Het is weer een hele gezellige avond en moe en voldaan keren we even voor 12 uur ’s nachts terug in het hotel.

Woensdag - Dag 06: Sneeuw, Snert, Rookworst en Paarden

Vanmorgen bij het openen van de gordijnen was het compleet wit. Het heeft namelijk flink gesneeuwd. Buiten is Hubert al bezig met een tractor om de sneeuw in de beek te gooien en Lianne is bezig om weer kettingen te leggen.

Na het ontbijt rijden we naar Filzmoos, om daar eerst de gaan skiën, langlaufen en zwemmen. Een deel van de skiërs probeert om een afdaling te maken ondanks de wind en vele sneeuw. De meeste langlaufer proberen de net vers gespoorde loipe te vinden en Ellen, Lia, Arie gaan met Marith, Dirkje en Ilse zwemmen. Het is zwaar voor de skiërs en ook voor de langlaufers want door de sneeuw en de wind is de loipe slecht te vinden doordat deze dichtwaait.

Omdat Robert Jan in Nederland al soep heeft gemaakt, hebben we rond 12:30 een uitgebreide lunch onder bijna Siberische omstandigheden. Robert Jan heeft warme erwten soep voor ons, met een broodje rookworst. En ik kan verklappen dat het heerlijk smaakt en dat iedereen hiervan geniet. En natuurlijk uniek dat we dit op een parkeerplaats kunnen nuttigen. Robert Jan hartelijk dank voor deze leuke actie !


Na de lunch rijden we met de bus naar Filzmoos en parkeert Lianne de bus bij de Fiakerwirt, de plek waar we in de arrensledes stappen. Omdat het flink sneeuwt is de koets niet open en zitten we uit de wind onder het dak en achter de zijwanden. Het is voor de paarden een zware rit. Onderweg komen we opeens 2 zwarte Pieten tegen die beiden met een zak vol cadeautjes voor de deelnemers staan te wachten op de koetsen. Ze rijden mee in de laatste koets. Bij het restaurant aangekomen delen de Pieten cadeautjes uit aan alle deelnemers. Ik hoop dat jullie de 2 Pieten herkennen.


Nadat alle kaiserschmarren, schnitzels, soepen, en alle andere gerechten genuttigd zijn, rijden we met de arrensleden weer naar Filzmoos, waar we na een uur aankomen. Vandaar is het door het slechte weer nog een lange rit naar Hüttau, daar eten we vandaag een uurtje later dan normaal. ’s Na het avondeten is het snel rustig in het hotel. 

Donderdag - dag 07: In de verse sneeuw

Vanmorgen was de opzet om op tijd te vertrekken. Iedereen werd eerder gewekt en het ontbijt werd snel weggewerkt, zodat we snel konden vertrekken. Helaas deze keer werkte de bus niet mee. Want de deuren en de luiken gingen niet open. Dichtgevroren ! Want 's nacht was het minstens -10 graden Celsius geweest en daardoor was al het vocht vastgevroren. Dankzij hulp van Herman Derk, Pedro en Hubert lukte het na verloop van tijd toch om de deur van de bus open te krijgen. De luiken wilde nog niet open, dus dan maar de ski's achter in de bus gelegd. Omdat de weg inmiddels goed schoon was, haalde Lianne onderweg nog de sneeuwkettingen eraf. Daarna bereikten we Sankt Martin waar de langlaufers uitstapten en gelukkig ging er één luik open, zodat de ski's eruit gehaald konden worden. 

Voor de langlaufers stond deze dag de wedstrijd op het programma. Nadat iedereen de latten onder had gedaan werden enkele rondjes gemaakt door de deelnemers als voorbereidiing op de wedstrijd. In de tussentijd konden Jos en René het wedstrijdparcour uitzetten. De deelnemers mochten na de start de hekjes die neergezet waren niet aanraken met de stokken. Deden zij dat wel dan leverde dat strafseconden op. Even verder moest een ballon kapot geprikt worden. Vervolgens moest er met een dobbelsteen gegooid worden.Het aantal punten dat hier gegooid werd leverde extra tijd op. Na het keerpunt moest er weer met dobbelstenen gegooid worden, deze punten leverde tijdaftrek op. Na de laatste hekjes lag de finish. Het was een spannende wedstrjd en door de extra elementen konden ook de minder snelle deelnemers een scherpe tijd neerzetten. De uitslag zal vrijdag bekend gemaakt worden. En om de nieuwe begeleiders ook te laten voelen wat zo'n wedstrijd inhoudt, moesten zij ook het rondje lopen. De skiers waren vandaag naar Flachau Winkl en hebben daar een heerlijke dag gehad. Een nieuwe plek met mooie afdalingen, zo is mij verteld. Na het diner was het tijd voor de bonte avond. Een keur aan artisten trok voorbij, waarbij de presentatie in handen was van Yvonne en Lucie. Een heerlijke avond met vele artiesten. Kijk vooral naar de foto's om een indruk te krijgen van deze gezellige avond. Als afsluiting werden de nieuwe begeleiders ingewijd in het SSO-schap. Onder leiding van Hubert werden zij uitgebreid in het zonnetje gezet en daarna horen zij er echt bij. 


 

Vrijdag - dag 08: Zonovergoten skiën en langlaufen

Vanmorgen was het even hectisch in het hotel, omdat het grootste deel van de kamers leeg moet en er een paar kamers overblijven waar we vanavond kunnen douchen. Daar moet ook alle bagage tijdelijk neergezet worden. Toch loopt dit allemaal soepel en bij -10°C verlaten we Hüttau en rijden we eerst naar Sankt Martin, waar de langlaufers eruit gaan.

De skiërs gaan vandaag naar de Rode 8, waar eerst de wedstrijd wordt gehouden. Dus nadat alle ski’s uit de bus zijn gehaald en de skischoenen zijn aangetrokken sluiten we aan in de rij bij de lift, want het is enorm druk. Zelf heb ik het nog nooit zo druk gezien. Boven aangekomen leveren de begeleiders allemaal hun skistokken in. Daarmee zet Ferry een mooi wedstrijdparcours uit voor de deelnemers. Bij ieder poortje neemt een begeleider plaats om straks de deelnemers aan te moedigen.Zodra iedereen klaar staat starten de deelnemers achter elkaar en iedere deelnemer probeert een zo scherp mogelijke tijd neer te zetten, daarbij aangemoedigd door de begeleiders. Aan de snelheid te zien, zullen de tijden dicht bij elkaar liggen. Ook deze uitslag zal vanavond bekend gemaakt worden.


Na de wedstrijd gaat iedereen zijn weg en worden er nog vele afdalingen op de super zonnige pistes gemaakt. Tussendoor, tijdens de lunch, wordt er nog gewerkt aan het kleurschema, om thuis te laten zien dat we ook mooi weer gehad hebben.

Terug in het hotel, na de groepsfoto, duikt iedereen onder de douche en worden de laatste spullen in de koffers gedaan. Voor het eten wordt de bus gepakt zodat we straks zo weg kunnen rijden.Share our website